Tuesday, June 1, 2010

Ziua copilului, la multi ani!


Cu totii stim ca astazi se sarbatoreste ziua copilului dar de unde vine aceasta sarbatoare? Cine a propus infiintarea sa?
Raspunsul e simplu: Ziua copilului a fost menţionată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări, au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua copilului”.
Fruntasii la acest capitol au fost turcii, astfel in Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920, asadar lor ar trebui sa le multumim pentru ziua aceasta.
Nu se stie oficial de ce tocmai ziua de 1 iunie a fost aleasa, insa una dintre teorii sustine ca aceasta alegere a fost facuta in urma unei coincidente. Pe data de 1 iunie 1925 consulul general al Chinei din San Francisco a organizat celebrarea festivalului Dragonului-Barca (da, chiar asa se numea, nu e o nascocire), eveniment care a adunat multi orfani chinezi la un loc si care a coincis cu conferinta de la Geneva.
În anul 1954 Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o aşa-numita „Ziua copilului” (engleză: Universal Children's Day).
Insa, datorita diversitatii statelor lumii, nu toate au declarat ziua copilului pe aceeasi data, asadar unele tari sarbatoresc in zile diferite: Argentina sărbătoreşte a doua duminică din luna august, Australia sărbătoreşte în prima duminică din luna iulie, Brazilia sărbătoreşte în data de 12 octombrie, Canada sarbatoreste pe 20 noiembrie, in Congo, Congo DR, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Ciad, Republica Centrala Africana, São Tomé si Príncipe ziua copilului este sarbatorita pe 25 Decembrie, Cuba sărbătoreşte în a treia duminică din luna iulie, Columbia sarbatoreste in ultimul weekend din aprilie, Costa Rica sarbatoreste pe 9 septembrie, El Salvador sarbatoreste pe 1 octombrie, India sărbătoreşte în data de 14 noiembrie, Japonia sărbătoreşte în data de 5 mai, Mexic sărbătoreşte în data de 30 aprilie, Ungaria sărbătoreşte în ultima duminică al lunii mai.

No comments: