Tuesday, June 22, 2010

Fratii Wright si avionul motorizat



Fratii Wright sunt considerati pionierii zborului, insa trebuie sa stiti ca pererile sunt impartite si aici. Definind aparatul de zbor despre orice aparat capabil sa stea suficient timp in aer, pioner ar putea fi considerat Jean-Francois Pilatre de Rozier, care in 1783 se ridica deasupra tuturor cu un balon cu aer cald. Poate ca nu e un aspect suficient de convingator. Daca insa consideram aparatul de zbor drept un ansamblu mai greu decat aerul, George Cayley ar fi primul, intrucat a zburat cu un planor in 1853. Dar poate ca tot nu e in regula. Sa consideram aparatul de zbor drept un avion motorizat si controlat de om. In 1903, fratii Orville si Wilbur Wright au realizat primul zbor cu un astfel de avion. Ce argumente mai avem impotriva acestei intamplari care practic coincide cu inventarea unui aparat viabil si capabil sa zboare cu adevarat? Ei bine, germanul Karl Jatho a zburat destul de bine in 1900. Richard Pearse a zburat si el cateva sute de metri, insa a pierdut controlul si s-a prabusit intr-un gard.

Cine a inventat primul aparat de zbor controlat de om si perfect functional? Depinde cum privim lucrurile. Nu trebuie insa sa-i discreditam in niciun fel pe fratii Wright.

1 comment:

Anonymous said...

Fratii Wright au fost niste impostori. Toate zborurile cu motor pretinse de acestia ca efectuate in perioada 17 Dec. 1903 – Aug 1908 sunt povesti.
Cititi articolul: ( http://forum.softpedia.com/topic/964594-fratii-wright-impostorii-cu-care-se-mindresc-statele-unite/ )
Teste efectuate in 2003 cu o replica a avionului din 1903 au aratat ca acesta nu avea nici pe departe performantele pretinse de frati.