Friday, May 14, 2010

Mistere ale lumii inca neelucidate - Manuscrisul lui Voynich


Manuscrisul lui Voynich nu are data sau autor. Lucrarea contine 232 de pagini impecabile, scrise fara greseli, intr-un limbaj necunoscut. In ea apar oameni ciudati si plante care nu au putut fi identificate. Femeile se scalda intr-un lichid nemaiintalnit si in jurul textelor indescifrabile se gasesc semne zodiacale fara corespondent. Cartea se afla momentan la Yale, cercetatorii cazand de acord ca este cel mai bizar document descoperit vreodata.
Pana acum cercatatorii au descoperit ca manuscrisul, sau mai bine zis textul sau, nu contine semne de punctuatie evidente iar scrisul este fluent, sugerand faptul ca scriitorul intelegea cuvintele pe masura ce le scria. De aceea manuscrisul da impresia ca nu a fost codat, deoarece in caz contrar, unele litere sau cuvinte ar fi trebuit calculate inainte de scriere, ceea ce ar fi rezultat intr-o scriere intrerupta. Textul contine peste 170.000 de hieroglife despartite de spatii mici, majoritatea fiind scrise dintr-o singura miscare sau maxim doua. Cuvintele sunt in general de pana la 10 caractere dar exista si exceptii, iar unele litere se gasesc doar la inceputul cuvintelor, altele doar la mijloc iar altele doar la sfarsit.
Ilustratiile manuscrisului nu dau prea multe indicii asupra a ceea ce vrea sa transmita textul dar par a sugera impartirea in 6 parti cu subiecte diferite a cartii. Cu exceptia ultimei parti,ce contine doar text, celelalte 5 parti au pe fiecare pagina cate o imagine.
Dupa imbracamintea personajelor din carte si stilul de reprezentare, multi specialisti au afirmat ca aceasta carte ar fi fost scrisa undeva intre 1450-1520, insa datarea cu carbon a aratat ca aceste pagini dateaza din 1404.
Incercarea de a descoperi autorii sau macar cei mai vechi detinatori ai cartii indica o persoana pe nume John Dee, matematician si astrolog la curtea Reginei Elizabeth I. John Dee si asistentul sau Edward Kelley au trait in Boemia pentru multi ani, unde sperau sa isi vanda serviciile Imparatului. Edward Kelley sustinea in acele vremuri ca poate transforma cupru in aur, cu ajutorul unui praf misterios pe care l-a obtinut din mormantul unui episcop din Tara Galilor. Acesta mai sustinea ca poate invoca ingerii prin intermediul unui glob de cristal si ca avea conversatii lungi cu acestia, toate aceste aclamari fiind consemnate constiincios de Dee in jurnalele sale personale.Limba ingerilor purta numele de Enohiana, numita dupa Enoh, tatal lui Matusalem. Potrivit legendei, acesta a fost luat intr-o calatorie in rai de catre ingeri si a scris apoi o carte despre ce a vazut acolo. Mai multi cercetatori sustin insa ca aceasta limba ar fi putut fi inventata de Kelley pentru a-l prosti pe Dee sau pentru a-l impresiona pe Imparat.
Care este adevarata poveste insa, nu stie nimeni...
A fost dictat de Dumnezeu? Apartine extraterestrilor? Este creatia unui nebun? Nimeni nu poate sti... Voi ce credeti?

2 comments:

dumitrascuiulian said...

da este ceva fantastic acest manuscris.... putem spune multe ipoteze despre acest manuscris da nici una nu este concreta... orcum este cert ca este o limba moarta si foarte veche codificata... o proprie creatie a celui care a facut manuscrisul...in aceste manuscris pot fii informatii fantastice dupa parerea mea ..poate de ast este scris si in acest mod...poate chiar sa fie si secretul nemuririi dictat de Dumnezeu ...si acel om sa-l fi scris in limba ingerilor dupa cum se spune ji in document ...deci cu siguranta acel manuscris cuprinde o serie de informatii fantastice ...de acea a fost scris cu o limba moarta dar in timp poate se v-a descifra continutul acestui manuscris ....

Anonymous said...

sunt multe ipoteze care pot defini acest manuscris