Monday, May 3, 2010

Despre primul Razboi Mondial:

Dupa patru ani de lupte sangeroase, primul Razboi Mondial avea sa se termine la ora 11 dimineata, pe data de 11.11.1918. Pe 8 noiembrie, delegatii germani au plecat in Franta, unde au avut ocazia sa vada fronturile si incredibilele distrugeri provocate acolo. Intr-un vagon de tren oprit in padurea de la Compiegne, au inceput discutiile, desfasurate pe mai multe zile. Pe 10, germanii au primit un mesaj in care citeau ca Wilhelm al II-lea, marele Kaiser, tocmai abdicase. Generalul Hindenburg da ordine diplomatilor sa accepte imediat armistitiul, indiferent de clauze. Hartia a fost semnata la ora 5 dimineata, punand capat razboiului, dar acesta a continuat pana la 11 din motive pe care le veti citi in continuare.
Armistitiul fusese semnat la ora 5 a.m., toate partile avand sase ore pana la incetarea oricarui foc. Multi comandanti s-au oprit imediat dupa ce au primit mesajul, asta pentru ca nu avea rost sa mai lupte stiind ca pacea se va instaura in scurt timp. Americanii, umpluti de orgoliu si de dorinta de a fi decorati acasa, au continuat lupta pana in ultimul minut. Britanicii nu erau deloc de acord sa opreasca focul, dorind sa-i nimiceasca pe germani pentru a nu putea incepe un nou razboi. Si aveau perfecta dreptate. In acele sase ore, 863 de britanici si membri Commonwealth au murit, cand practic nici nu mai era razboi.
Aminteam de orgoliul americanilor, cu actiuni justificate prin prisma dorintei lor de a fi considerati eroi acasa. Un capitan a luptat pana in ultimul minut, fiind convins ca germanii sunt inca puternici, cu planuri marete de a da peste cap Europa si de ce nu, chiar lumea intreaga. Pentru actiunile sale pline de curaj, omul a devenit presedinte al SUA. Numele sau era Harry S. Truman...
La fel cum Razboiul Civil incepuse si se terminase in curtea lui Wilmer McLean, Primul Razboi Mondial a inceput si s-a incheiat la Mons, pe drumul care ducea catre Charleroi. Acum exista acolo un cimitir, cu un monument inchinat soldatilor care au cazut in timpul celor peste patru ani de batalii sangeroase.

No comments: