Wednesday, April 7, 2010

7 inventii criminale, ultimul episod.


Ultima, dar si cea mai periculoasa inventie este, desigur, bomba atomica. Arma nucleara se pare ca va fi, in conceptia multora, cea care va distruge viata pe Terra asa cum o stim noi. Deocamdata nu putem decat sa ne dam cu parerea insa cert este ca aceasta arma nu trebuie folosita niciodata cu toate ca folosirea ei in al doilea razboi mondial a starnit multe controverse. La realizarea ei a ajutat si genialul Einstein care exclama dupa ce a vazut de ce e capabila: "Doamne, ce am facut?" . Era si normal sa exclame acest lucru dat fiind faptul ca cele 2 bombe atomice folosite la Hiroshima si Nagasaki au facut circa 200.000 de victime si pagube consistente de-a lungul a multi ani. Pentru a va face o idee despre ce au simtit japonezii dupa aruncarea bombelor ar trebui sa stiti cum functioneaza detonarea unei bombe atomice: consecinţele imediate, directe ale unei explozii nucleare sunt: şoc mecanic, dizlocări mari de teren şi crater; şoc de căldură imens şi incendii; radioactivitate mortală în zona centrală; otrăvire şi contaminare radioactivă a mediului, pe mari suprafeţe şi de lungă durată. Într-o bombă atomică, o bucăţică de uraniu de mărimea unui cubuleţ de zahăr are aceeaşi putere de distrugere ca şi un bloc de exploziv convenţional de mărimea unei case.
Primul eveniment a avut loc în dimineaţa zilei de 6 august 1945, când Statele Unite ale Americii au aruncat un dispozitiv tip pistol, cu uraniu, cu codul "Little Boy" (Băieţelul), asupra oraşului Hiroshima. Al doilea eveniment a avut loc după trei zile, la 9 august 1945, când un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, cu codul "Fat Man" (Grasul), a fost aruncat asupra oraşului Nagasaki. Norul, sau "ciuperca" acestei bombe s-a înălţat mai mult de 18 kilometri deasupra hipocentrului exploziei.
In prezent Singurele ţări recunoscute oficial ca puteri nucleare sunt Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India şi Pakistan. Rusia a moştenit armele de la Uniunea Sovietică.
Este posibil ca şi alte ţări să deţină arme nucleare, dar ori nu au recunoscut aceasta în public, ori posesia lor nu este confirmată. Spre exemplu, Israelul are sisteme de aeropurtare moderne şi pare să aibă şi un program nuclear extensiv; Coreea de Nord a declarat că are capabilităţi nucleare (deşi a făcut câteva declaraţii schimbătoare în legătură cu părăsirea programului său de armament nuclear, de multe ori in funcţie de clima politică din acel moment), dar nu a realizat un test confirmat; de accea statutul armelor sale rămăn neclar. De asemenea şi Iranul este acuzat la momentul de faţă de către un număr de guverne că ar vrea să dezvolte capabilităţi nucleare; gurvenul iranian spune însă că activităţile sale nucleare, cum ar fi imbogăţirea uraniului, urmăresc numai scopuri paşnice.

No comments: