Tuesday, May 4, 2010
Alte lucruri interesante despre primul Razboi Mondial
Matthias Erzberger a fost un puternic sustinator al razboiului pana in 1917, cand a vazut ca fronturile de vest cu Franta sunt ingrozitoare. Printul Max Von Baden l-a ales pentru a conduce negocierile, incheiate pe 11 noiembrie 1918. Dupa razboi, Matthias a intrat in noul guvern civil, jucand un rol important si in tratatul de la Versailles din 1919. Republica Weimar avea sa-i satisfaca pe unii si sa-i deranjeze pe altii, intrucat se cam aflase ca Germania putea lejer continua razboiul daca nu apareau tot felul de zvonuri ca fronturile cedau rand pe rand. Exact ca in Cantecul Nibelungilor cand Siegfried a fost injunghiat miseleste pe la spate de catre Hagen von Tronje, se credea ca anumite grupari au tradat Germania. Acesta este unul dintre motivele pentru care Erzberger a si fost asasinat in 1921.
Propaganda a functionat de minune in randul civililor germani, care vedeau cum democratia se instaureaza in celelalte tari si poporul lor inca lupta pentru o cauza putin cunoscuta lor. Cele 14 puncte ale lui Woodrow Wilson reprezinta cireasa de pe tort, iscand ruperea colaborarii intre armata, Kaiser, general si civili. In 1917, Matthias Erzberger nu mai era un simpatizant al razboiului. Social democratul Philipp Scheidemann declara republica Weimar si impreuna cu Erzberger dau o palma grea armatei, trezita brusc fara sprijin politic.
Ultimii soldati cazuti in razboi au fost urmatorii: britanicul George Edwin Ellison a murit la 9:30 a.m. in apropiere de Mons. Francezul Augustin Trébuchon a fost ucis la 10:45 a.m. pe cand incerca sa le spuna celorlati ca vor manca supa calda dupa ora 11. Canadianul George Lawrence Price a fost omorat cu doua minute inainte de ora 11, la nord de Mons.
Americanul Henry Gunther a pierit cu 60 de secunde inainte de 11. Germanii ii tot faceau semne sa se retraga spre transeu, dar Gunther nu i-a luat in seama.
Generalul american Pershing si comandantul suprem Ferdinand Foch (Franta) nu erau deloc multumiti de incheierea razboiului si de Tratatul de la Versailles din 1919. Intr-o mare forma oratorica, Foch arunca niste cuvinte care se vor dovedi dureros de adevarate: "Trebuia sa-i distrugem. Asta nu e pace. E o incetare a focului pentru 20 de ani!" Ei bine, dupa 20 de ani si vreo doua luni, Marea Britanie si Franta declara razboi Germaniei...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment