Monday, April 26, 2010
Sirul lui Fibonacci.
Intotdeauna am stiut ca inca nu stim mai nimic despre natura si minunile ei dar se pare ca toate se intampla pe baza unor modele sau formule pe care unii s-au straduit sa le descopere iar altii s-au chinuit si mai mult sa le ignore.
Un anume Fibonacci mi-a atras atentia acum mult timp, cu sirul sau care reprezinta cresterea organica a materiei vii. Cand auzi despre asa ceva, iti vine sa spui "ia uite, alt nebun se arata si vrea sa revolutioneze stiinta, printr-o simpla insiruire de numere si o denumire pompoasa" insa, daca in multe cazuri exact asa stau lucrurile, cu Fibonacci e cu totul altceva. E ceva plin de mister pe care putini s-au aventurat sa-l studieze asa cum trebuie. Ceva care, prin exemple, pare cat se poate de adevarat.
Pe scurt, sirul lui Fibonacci se obtine cam asa: pornind de la 1, urmatoarele numere apar ca suma celorlalte doua din urma, considerand 0 inaintea lui 1. Sirul apare 1, 0+1=1, 1+1=2, 2+1=3, 3+2=5, 5+3=8, 8+5=13 si tot asa. Reprezentand geometric sirul, alegem doua numere (13 si 8) si formam un dreptunghi. In interiorul acestui dreptunghi, fiecare numar al lui Fibonacci dinaintea lui 13 formeaza latura unui patrat. Daca trasam un fel de diagonala curba pornind de la 1 spre 8 obtinem o spirala care, surpriza, se regaseste in natura si in univers sub diverse forme.
Corpul uman creste dupa numerele misterioase, de asemenea. Grosso modo, considerand unghia de la aratator drept 1, falanga distala este de doua ori mai mare, cea mijlocie de trei ori, cea proximala de 5 ori, metacarpianul de 8 ori. Mana este 1, antebratul 2, iar bratul 3..Cercetatorii pasionati de sirul lui Fibonacci au gasit chiar ca si ADN-ul respecta aceasta regula aparent ciudata.
Pana acum, sirul lui Fibonacci era un lucru ciudat de care mai toata lumea se ferea. Mai nou, acest sir este o adevarata minune care capteaza atentia cercetatorilor si ii face sa inteleaga mult mai usor cum evolueaza natura. Fie vorba intre noi, Kant spunea ca nu exista niciun lucru complicat. Fiecare lucru aparent complicat este constituit din lucruri mai mici, simple. Dar tot Kant a adaugat ca nu exista niciun lucru simplu..Poate descoperind tot felul de teorii misterioase vom ajunge sa stim totul despre lucrurile simple, care formeaza lucrurile complicate, care stau la baza lucrurilor si mai complicate, exact ca o spirala..
Ceea ce se obtine din raportul numerelor este asa numita fractie de aur, al carei rezultat este mereu 1.68. Acest numar a influentat ideosebi picturile din perioada renascentista si se regaseste in dimensiunile corpului uman si peste tot in jurul nostru...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment