Monday, March 22, 2010
Iata ceva ce nu stiati despre popularul joc Monopoly
Monopoly este unul dintre cele mai populare jocuri. Se stiu multe despre el, insa exista cateva detalii cu privire la inceputurile celebrului board game, cat si despre implicarea sa in cel de-al II-lea Razboi Mondial, care nu au fost cunoscute din pricina unui secret bine pastrat.
Britanicii au tinut secretul, fireste.
Anglia lupta impotriva Germaniei si avea zeci de mii de soldati capturati pe tinuturile naziste, ce trebuiau cumva recuperati din cauza intentiilor neclare si pe alocuri criminale ale germanilor. Monopoly era destul de cunoscut la vremea aceea chiar si in Europa, iar nazistii se plictiseau teribil cand nu aveau misiuni de indeplinit, recurgand la clasicul pachet de carti, table si, desigur, jocul in care oricine se putea imbogati, cel putin virtual. Britanicii au recurs la un siretlic, trimitand cutii cu Monopoly detinutilor din taberele germane. Pana aici, nimic neobisnuit. Insa serviciile secrete britanice nu intentionau sa-si mai distreze soldatii capturati, ci sa-i scoata de acolo cu orice pret.
Combinatia Monopoly – obiecte de folos soldatilor mergea de minune, chiar daca acestea din urma erau destul de greu de introdus in pachetul jocului. Hartile faceau mult zgomot cand erau desfacute, asa ca trebuia un material usor de pliat, iar pe deasupra sa si permita imprimarea hartilor pe el. Britanicii au apelat la matase si la firma John Waddington Ltd., ce descoperise cu putin timp in urma o metoda de a imprima eficient direct pe matase. Toate bune si frumoase. Germanii erau disperati neputand sa-si aprovizioneze propriile trupe, cu atat mai putin detinutii. Ei acceptau orice ajutor din partea Crucii Rosii pentru soldatii capturati, iar fiecare pachet de ajutor continea si Monopoly, fara ca nazistii sa cada la banuieli. Inauntrul jocului, pe langa piesele obisnuite, serviciul secret britanic a inclus si o piesa metalica ce putea fi folosita drept cutit, precum si un compas, tocmai bun pentru orientarea pe harta de matase. Printre banii inclusi in joc se aflau si bani adevarati din Germania, Italia si Franta, pentru ca totul sa mearga fara probleme dupa evadarea din campusurile naziste.
Pare surprinzator, insa peste 35.000 de soldati britanici au reusit sa evadeze cu ajutorul editiei speciale de Monopoly. Britanicii au pastrat bine secretul pentru ca functionase de minune si puteau sa apeleze la aceasta metoda si intr-un viitor razboi. Waddington nu suflase o vorba pentru ca avea numai de castigat iar nemtii oricum puteau bombarda fabrica in cateva minute, daca aflau ceva.
Mai tarziu, jocul devenise popular si in tarile comuniste, acolo unde liderii il interzisesera deoarece promova o economie libera. Oamenii de rand insa il jucau pe ascuns, cu tot mai multa vointa pentru libertate, pentru democratie, pentru posibilitatea de a avea o avere pe baza muncii intr-o economie libera.
Iata de ce, din motivele amintite mai sus, Monopoly nu poate fi considerat doar un simplu joc.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment